Har du planer om å selge boligen din? Her kommer fem gode tips for selve visningen og salget for øvrig.

  1. Hent inn informasjon

Det første som må gjøres er å innhente informasjon. Det er mange papirer som skal være i orden og dokumenter som må være klare til salg, deriblant matrikkelen. Din eiendomsmegler trenger god oversikt og en rekke nødvendig informasjon om boligen og nabolaget. Ved å ansette en eiendomsmegler kan han eller hun gjøre mye av det administrative arbeidet. Dersom du har spørsmål vil du også ha noen å henvende deg til for å gjøre prosessen enklere.

  1. Takst og verdivurdering av boligen

Neste på listen er å få en verdivurdering av boligen. Dette får du fra en autorisert takstmann som vil gå gjennom boligen sammen med deg og din eiendomsmegler. Velg gjerne en takstmann som er lokalkjent eller tidligere har taksert en bolig i nærområdet. En takstmann vil også kunne hjelpe deg å finne de sterke sidene ved akkurat din bolig som du kan bruke som markedsføring i salgsannonsen for å trekke til deg flere interesserte. Alt fra naturområder og parker til kjøpesentre og skoler er relevant å fremme i salgsannonsen. I tillegg kan du gjerne ta med i annonsen avstand til dagligvarebutikker og om det er noen søndagsåpne butikker i nærheten. Er det noen spesielle restauranter i området? Ta det med i annonsen.

  1. Annonsering – spre budskapet

I annonsen er det viktig at en dyktig fotograf har tatt gode bilder av boligen og eventuelt også tilbudene i nærområdet. Videre skal annonsen være utfylt med en del informasjon: prisantydning, ligningsverdi, primærrom (areal), bruksareal, antall soverom og antall bad, byggeår og eventuelt oppgraderinger med årstall.

Etter at annonsen er ferdigstilt er det bare å markedsføre boligen. Bruk sosiale medier for alt det er verdt, og få gjerne venner og bekjente til å dele Finn-annonsen eller Facebook-innlegget ditt. Jo flere som vet at boligen er til salgs, desto flere vil også komme på visning.

  1. Budrunde

Er det gjort gode forberedelser i salgsprosessen vil en budrunde gjerne gå hett for seg. Etter at første bud tikker inn, stiger også pulsen. Her er det viktig at du beholder roen, spesielt når budgiverne setter korte tidsfrister. Du som selger må alltid være tilgjengelig og kunne svare raskt. I en slik stressende situasjon er det viktig at du har kontroll på dette:

  • Alle første bud fra budgiverne skal mottas skriftlig med signatur og finansieringsbevis (lånebevis fra banken).
  • Alle bud er bindende, så før en budjournal underveis. Budjournalen vil flere se i etterkant, både kjøper og interesserte.
  • Vær tydelig når du uttaler deg, da unngås misforståelser.
  • Diskuter overtakelse under budrunden.
  1. Helt til slutt

Etter at budrunden er slutt skal kontraktsmøte avtales. Overtakelse skjer først når den totale salgssummen er overført til meglers konto. Sistnevnte er greit å presisere for å unngå forsinkelser, særlig for førstegangskjøpere.

Lykke til!