Ved anskaffelse av ny bolig eller sin første bolig sitter man som regel med noen ønsker, men hvordan skal man finne det perfekte hjem?

Se mulighetene

Alle har ulike definisjoner på det perfekte hjem og sjansen for å finne et hjem som er helt likt det man leter etter er liten. For å finne din drømmebolig må du altså kunne se potensialer i de boligene du drar på visning, og se hva som du eventuelt vil endre på etter kjøpet. Det som er viktig for at du finner ditt perfekte hjem er at du er fornøyd med lokalisasjonen, utsikten og ellers hvordan nærområdet er. Boligen på innsiden kan du gjøre mye med, men det sier seg selv at de andre faktorene er som de er.

Ha klare forventninger men vær fleksibel

Ha en klar formening om nøyaktig hva dere ser etter. Sett gjerne opp en liste over ønsker i en prioritert rekkefølge. Slik finner dere ut hva drømmeboligen «må» ha, og hva som er greit å ofre for et annet punkt. Det viktigste er ditt eller deres behov, hva du eller dere ikke kan leve uten. For mange er dette en stor hageplass, badekar, en god utsikt, trygt nabolag og så videre. I mange tilfeller må man kanskje ofre noe for å få noe annet, slik som en flott leilighet i Oslo som gir god utsikt, men ikke har rom for et badekar. Eller en stor hage, men med lite plass til en stor garasje.

Sjekk boligmarkedet

Etter at du eller dere har funnet ut hva dere er på jakt etter, så gjelder det å sjekke mulighetene i boligmarkedet. Se etter hva som ligner på drømmeboligen, men også potensialer til å bli deres drømmehjem. Dersom boligen har en stor tomt og hageplass, gir dette gode muligheter for selv å lage et svømmebasseng – selv om det ikke er der i dag. En stor garasje kan også bygges om det er nok plass på tomten. Det er altså viktig å sjekke plantegningen og areal på tomten, ikke bare se det overfladiske under visning.

Ikke bry deg om det kosmetiske

En ting mange gjør feil når de skal kjøpe drømmehjemmet er å se seg blind på det kosmetiske, eller kjøpe med hjertet som man sier. Dette er ting du ikke trenger å henge deg for mye opp i, da mye kan gjøres etter kjøpet. Du kan male over veggene i de fargene du selv ønsker, bytte knotter på kjøkkenskapene, lage et helt nytt kjøkken eller pusse opp badene etter dine ønsker. Ikke alle oppussingsprosjekter koster alt for mye, så heng deg ikke opp i at alt ikke er akkurat slik du vil. Jobb med det som er og bruk et budsjett og tidsplan, så er drømmeboligen nærmere enn du eller dere tror.